Megdöbbentő adatok talajaink elsavasodásáról, az ebből adódó népbetegségekről...

2014.06.30 14:53

Megdöbbentő adatok és tények

1. rész

Megdöbbentő adatokat és tényeket tudhatunk meg prof. Dr.Márai Géza a gödöllői Szent István Egyetem tanárának írásaiból, előadásaiból, aki már negyven éve foglalkozik élelmiszereink kutatásával.

Magyarország kétharmadán a talaj közepesen, vagy erősen elsavasodott. Sziléziából, a Ruhr-vidékről és a cseh medence felől kénnel, foszforral és nitrogénnel szennyezett savas esőknek betudhatóan. A savas esők hatását súlyosbítja 30-40 év műtrágyázása, vegyszerek, kemikáliák használata az agráriumban, ill. háztartásainkban használt kemikáliák, amelyek a szennyvízzel kerülnek a talajba.

A 21.század kutatásai új megvilágításba helyezik a termőföldet. A termőtalaj egy 30-50 centiméteres óriási, élő organizmus, hallatlanul bonyolult és nagyon fontos mikrobiológiai talajélettel, amelynek összetettségét napjainkban még csak töredékekben ismerjük. Az már világosan látszik, hogy ennek a csodálatos rendszernek az elsavasodása komoly mértéket ért el Nyugat-Európában. Hazánkban az Észak-Magyarországi, Észak-Alföldi és Nyugat-Magyarországi területeket érintve leginkább.

De mit is okoz ez az elsavasodás és miért olyan fontos ez számunkra?

A termőtalajok kation-hiányosak lesznek, ami annyit jelent, hogy kimosódik belőlük a kalcium, magnézium, vas, valamint a mikroelemek jelentős része. A talaj hiányos állapota magával hozza, hogy bármit termelünk benne, azok a növények is hiányosak lesznek mikro-és makroelemekben. Sajnos, ennek egyenes következménye, hogy a növények vitamin-készletei is nagy mértékben lecsökkennek. Ez a hiány-állapot súlyos következménye, hogy romlik a lakosság egészségi állapota. Csak egy példa: a csontritkulás (osteoporosis), a „néma járvány” az  ötvenes-hatvanas években csak 100 ezer embert érintett, jelenleg a hivatalosan diagnosztizált és regisztrált csontritkulásos betegek száma 1,2 millió, de a valóságban ez akár 1,5 millió is lehet… A Budai Gyermek Kórház lesújtó adatai azt mutatják, hogy a vizsgált 10 és 15 év közötti gyerekeknek csak 2 %-ánál volt megfelelő a szervezetükben lévő kalcium mennyiség, 60-65 százalékuknál a mért érték komoly kalcium deficitet mutatott. Ennek következményeit nem kell ecsetelnünk…Sajnos, ennek a súlyos helyzetnek a kialakulásához a gyerekek Cola-és savas üdítő fogyasztása is hozzájárult.

Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a jó minőségű tisztított víz „életmentő” voltára.

Az, hogy az elmúlt 3-4 évtizedben megtízszereződött a csontritkulásban szenvedők száma, ezért nem az orvostudomány, hanem a környezeti ártalmak, a talaj tönkretétele, az agrárium és az élelmiszeripar a felelős.

Dr.Wirthné Dr.Wohlmuth Edit, orvos